Sundhed

Læs denne artikel og bliv klogere på Stevia

steviaMange spørger om stevia og om det egentlig overhovedet er sundt. I denne artikel vil der blive forklaret en del om hvad det er at sødestoffet stevia egentligt er for en substans.

Information om stevia

Den primære årsag, til at man begyndte at benytte sig af stevia som sødemiddel, var på grund af et stigende behov til mennesker med diabetes. Dem der har diabetes skal undgå at deres blodsukker ryger for hurtigt op. Det kan medføre at de besvimer og ødelægger deres lever. Derfor benyttede man sig af stevia som sødemiddel i maden, som ikke har samme effekt på blodsukkeret som almindelig sukker har. Det smager stadig sødt, men fungerer ikke på samme måde som sukker.
Der er nul kalorier i stevia, og søder i gennemsnit 300 hundrede gange mere end hvad sukker gør, i forhold til vægten.
Planten ligner mynte planten og har hvide blomster på sig, hvilket gør den nem at spotte. Den stammer fra Paraguay og Brasilien, hvor den er blevet dyrket i regnskoven. Smagen af stevia, er selvfølgelig sukkeragtig, men har et lille hint af lakrids over sig også, men det er meget lidt.

Japan

Japanerne er kendt for at spise deres sunde fisk, men de har faktisk været foregangsmænd inden for stevia og har benyttet sig af dette sødemiddel i over 60 år. Den store årsag til dette er at alle de kunstige sødemidler der findes i den vestlige verden er forbudt i Japan. De har en høj levealder i Japan, men om det hænger sammen med at de bruger stevia som sødemiddel, er selvfølgelig en påstand der er svær at bistå med konkret teori.

EU

Stevia er dog pr. november 2011 godkendt som sødemiddel under betegnelsen steviol glycosid. Det kan kendes under det lidt lettere tal E960. Dette satte gang i en ren bølge af nye produkter, som er sødet med stevia.

Hvad sker der i fremtiden?

Producenterne af slik, tyggegummi, læskedrikke osv. Er nu endelig begyndt at interessere sig for brugen af stevia som sødemiddel. Der har længe været en kæmpe stor efterspørgsel efter kalorielette løsninger, til hyggeaftenerne, som der bog først nu er gjort noget ved. Stevia fås allerede nu i form af pulver, dråber eller tabletter, så der er rig mulighed for at variere sit forbrug, alt efter hvad man skal bruge det til. Mange bruger det til at erstatte sukker i bagværker, hvilket gør at man sparer utroligt mange kalorier.

Muligheder med stevia

Som tidligere nævnt, så bliver stevia brugt til at erstatte sukker i bagning, men det bruges også mere og mere til at erstatte sukker i slik. Dette gør at producenterne højst sandsynligt kan sælge mere slik, da folk vil være mere tilbøjelige til at spise mere slik.
Hvis man er interesseret i latin, så er det latinske navn for stevia rebaudiana bertoni.

Jamen, hvad med lakridsen så?

Et spørgsmål der bliver hørt tit angående stevia, er at om det så smager af lakrids og svaret er kort et kæmpe nej. Så længe man sammensætter det på den rigtige måde, så undgår man nemlig smagen af lakrids

Kan stevia helbrede?

Det korte svar på dette spørgsmål er at ja, det kan det faktisk godt. Planten stevia er blevet brugt siden 1899, hvor botanikeren Moises Santiago Bertoni, han beskrev de medicinske evner, som denne fantastiske plante den har. Den er dog kendt længe inden, da de brasilianske og Paraguayanske indianerstammer benyttede sig af planten allerede i 1500-tallet indianerne lavede te af planten, hvorefter de drak den, for at holde symptomer på diabetes nede. Taget i betragtning af at planten stevia er blevet benyttet siden dengang, så er det utroligt at det først er blevet godkendt nu af EU, men det er kendetegnende for den instans, da de generelt er utroligt langsomme til at godkende sådanne ting. Der bliver også lavet utroligt meget lobby-arbejde i og omkring Bruxelles, da mange virksomheder kan gå nedenom og hjem, bare ved små ændringer. Stevia, kan rykke markedet inden for slik, så hvis de store brands ikke følger med udviklingen, så kommer der uden tvivl til at ske store tab. Derfor er de store firmaer meget glade for status quo, da de tjener mange penge på at dominere markedet.

Stevia, vil uden tvivl ændre på hvordan markedet for læskedrikke ser ud om 10 år, men spørgsmålet er om der er så meget modvilje mod det i EU, at store brands, får det forbudt igen. De har meget magt og penge kan rykke grænser. Også psykiske grænser og udtalelser fra forskere, så det er ikke alt hvad man hører i tv-kassen der er til at stole på. Lad os håbe at stevia kan være med til at revolutionere markedet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Powered by: Wordpress